Advent u Zagrebu

Advent u Zagrebu

Fotografija: Magdalena Bujanović

 

Topla dobrodošlica omiljenom blagdanu

Zamislite sljedeće: vani je hladno, ponegdje se nađe i pahulja snijega, a dani su kratki i noć vam obuzima život. U svemu tome, grad apsolutno oživljava. Usprkos hladnoći, vani su tisuće ljudi, griju se, smiju i uživaju. Svjetla i lampice inate se mraku i stvaraju blistavu igru topline, boja i doživljaja. Mirisi se miješaju oko vas, a svaki individualni je ugodniji od drugog. Oko sebe primjećujete ukrase i drvene kućice, a na svakom koraku čujete glazbu, razgovore i smijeh. Stigli ste na Advent u Zagrebu.

Krenimo od Tomislavca i Ledenog parka (link) gdje se možete okušati u klizanju uz jednu od najljepših zgrada ispred vas, onu Umjetničkog paviljona. Nakon toga kreću kućice raznovrsnih ponuda od hrane, pića do raznih dizajnerskih predmeta i slastica. Protežu se od dvorišta HAZU, preko Zrinjevca, Cvjetnog, Europskog i glavnog Trga bana Jelačića.

Preko Zrinjevca će vas pratiti brojne lampice koje kite krošnje te se paviljon u središtu pretvara u glazbenu pozornicu. Europski trg će vam donijeti drugačije iskustvo sa predstavnicima iz europskih država i njihovim specijalitetima, pićima i umjetninama pa svratite i okusite urbanu i mladenačku kulturu na jednom mjestu. Glavni trg nudi nešto za svakoga, od najmlađih do nešto starijih, a nikada ne fali hrane, suvenira i glazbenih programa. Ako vam to nije dovoljno, razgledajte i Gornji grad, koji je doživljaj za sebe. Uz najljepši pogled na osvijetljeni Zagreb, iskusite čaroliju na jednoj od ljepših pozornica pokraj Galerije Klovićevi dvori. Scenografiju božićne bajke posjetite i na Griču, tj. Vranicanijevoj poljani (link) koja svojim drugačijim ukrasima oduševljava svakog.

Dalje nastavite put prema Strossu (link), gdje vas čeka ugodna šetnja kroz jednu od povijesnih gornjogradskih šetnica, ukrašenu i obogaćenu gastronomskom ponudom. Spustite se do tunela Grič (link), još jedne zagrebačke atrakcije koja će jednostavnu i bezličnu formu svog betonskog i industrijskog tunela upotpuniti ukrasima i lampicama za posebnu atmosferu.

Od gastronomske ponude savjetujemo da probate što više, a najprije kobasice, sarme i puricu s mlincima od slanih jela te fritule, knedle, makovnjače i paprenjake od slatkih. U ponudi pića obavezno se ugrijte šalicom kuhanog vina, a probajte i domaća vina i rakije koje će vas grijati dok uživate u društvu najbližih.

Sve ovo samo je uvod u veliku priču adventa u Zagrebu. Uskoro vam donosimo sve detalje stoga nas redovito pratite i postanite dio naše adventske priče.