5 dana u Zagrebu

5 dana u Zagrebu

5 dana u Zagrebu

Što vidjeti i kako dobiti lokalno i turističko iskustvo

Ako se u Zagrebu nađete na dulji period od vikenda, imat ćete sasvim dovoljno vremena da otkrijete što sve skriva ovaj istočnoeuropski grad kojeg je Lonely planet proglasio destinacijom broj jedan za 2017. godinu. Od različitih stilova i kultura prožetih kroz njegovu arhitekturu, druželjubivih stanovnika, dobre kombinacije klasičnog i alternativnog, Zagreb je zasigurno mjesto gdje vam neće nedostajati stvari za istraživanje kroz 5 dana boravka.
S obzirom da je grad neformalno podijeljen na onaj stari i novi dio, a dijeli ih rijeka Sava, daje vam priliku da podijelite svoj boravak na taj način. Stari dio grada i sam centar oduševit će vas svojom tipičnom neobaroknom i secesijskom gradnjom gdje se nalaze specifične žućkaste zgrade poput one Umjetničkog paviljona na Trgu kralja Tomislava ili Narodnog kazališta na Trgu Republike Hrvatske. Oba trga čuvaju i druge znamenitosti poput glazbene i dramske akademije, zgrade Glavnog kolodvora ili Hrvatskog državnog arhiva.
Sam centar je jednostavan za snalaženje s obzirom da se sve zagrebačke ulice sijeku pod pravim kutem i čine mrežu u kojoj se teško izgubiti. Na većini lokacija u centru, pogled će vam se uglavnom naći na tornjevima Zagrebačke katedrale koja se nalazi iznad glavnog Trga bana Jelačića. Na putu do nje posjetite i park Zrinjevac te obiđite ulice poput Petrinjske i Tesline, gdje se nalazi mnoštvo restorana i kafića.

 

Park Zrinjevac (Streets of Zagreb)

Posjetite nešto moderniju Mundoaku (link) ili tipičnije restorane kao Boban (link) i Vinodol (link). Lakši uspon ili poznata uspinjača odvest će vas do Gornjeg grada gdje se možete prošetati pod starim krovovima i posjetiti crkvu svetog Marka i svjedočiti jedinstvenom pogledu na Zagreb pokraj galerije Klovićevi dvori (link). U blizini je i Muzej prekinutih veza (link), simpatičan doživljaj koji trebate iskusiti. Spustite se zatim u Tkalčićevu ulicu, zagrebačku špicu, gdje možete tradicionalno popiti kavu u jednom od lokala. Skalinska ulica koja se nadovezuje, nudi vam različite vrste street fooda, od kojih savjetujemo La Štruk (link) ili Umami (link).
Novi Zagreb također ima svojih zanimljivosti. Vožnja poznatim plavim tramvajem za koji karte možete kupiti na kioscima ili centrima ZET-a (link), odvest će vas u drugačiji okoliš koji se uglavnom sastoji od visokih, jednoličnih zgrada preostalih iz ne tako davnog sistema socijalizma. Ondje posjetite Muzej suvremene umjetnosti (link) koji uvijek ima interaktivan i zanimljiv postav te park Bundek. Jedan od dana ostavite za park Maksimir i uživajte u prirodi ili zoološkom vrtu (link). Ako želite iskusiti nešto drugačije, park šuma Dotrščina zanimljivo je iskustvo, gdje su u samu šumu ukomponirana djela hrvatskih kipara. Za veće izazove, popnite se na Sljeme i uživajte u specijalitetima tradicijske kuhinje. Još jedan biser na rubovima Zagreba je i groblje Mirogoj, koje je i zasebni muzej na otvorenom s nešto drugačijom arhitekturom i doživljajem.

Maksimir (Streets of Zagreb)

Večeri ostavite za brojne kafiće i klubove te moguće festivale koji se često odvijaju u Zagrebu. Tradicionalni alkohol možete probati na mjestima kao što je Rakhia bar (link) ili pivnica Medvedgrad (link), a Tkalčićeva i Radićeva ulica nude i druge brojne barove koje se isplati posjetiti. Večer možete provesti i u HNK (link) ili u nekom od drugih kazališta. Možete posjetiti i kina koja su ponešto drugačija od onih modernih, tipičnih dvorana. Kino Europa (link) ili Tuškanac (link) posebno su iskustvo, a na programu su uvijek popularni ili nešto manje poznati filmovi, strani i domaći.
Jedan od dana možete ostaviti i za aktivnost poput pronalaske planeta Sunčevog sistema, koji se nalaze po čitavom gradu u obliku manjih i većih skulptura, a  počinju sa Suncem u Bogovićevoj ulici. Zasladite put u jednoj od tradicijskih slastičarni, Kraš (link) ili Vincek (link), te osim iskustva hrane, ponesite i čokolade u obliku suvenira.
Putovanje završite ležernijom šetnjom kroz glavnu ulicu, Ilicu i istražite ulice koje se u nju nadovezuju, s brojnim lokalnim i svjetskim brendovima. Svratite u Dežmanov prolaz koji vas vodi do šume Tuškanac i odmorite se u Dežman baru (link) uz zanimljiva pića i slastice. Uz pozitivna i drugačija iskustva, otputujte natrag uz uspomene i želju za povratkom.

Bundek (Streets of Zagreb)

Botanički vrt (Streets of Zagreb)