Vikend u Zagrebu

Trenutno pregledavate Vikend u Zagrebu
trg

Vikend u Zagrebu

Vodič kroz must see mjesta i kako najbolje iskoristiti kratak period u Zagrebu

 

Dobro došli u Zagreb, prijestolnicu mješavine kultura, šarmantnih ljudi i običaja. U fascinantnom glavnom gradu države popularne po svojim obalama i otocima, pronaći ćete zanimljivosti skrivene u betonskim masama i arhitekturi ukomponiranoj u čudesnu prirodu. Bili ovdje na kraći ili duži period, pronaći ćete nešto što će vas vratiti natrag. Ako ste pak Zagreb odlučili posjetiti na vikend, vrijeme možete dobro iskoristiti te istražiti što vam skrivaju njegove ulice i kvartovi.

Ono što ćete primijetiti hodajući kroz iste je razlika u arhitekturi prolazeći kroz različite predjele grada. Od austro-ugarske gradnje u samom centru, pomiješane sa neogotikom i neoklasicizmom, kratka vožnja tramvajem izvan središta pokazat će vam i ostatke ne tako davnog, socijalističkog sistema, obilježenog visokim, masovnim i jednobojnim stambenim zgradama. Između ova dva dijela istog grada, bitno je izdvojiti najbitnija mjesta koja možete posjetiti tijekom vikenda. Obavezno započnite sa starim gradom i iskusite šetnju pod starim krovovima uz razgledavanje crkve svetog Marka i zgrade Sabora.

Muzej prekinutih veza (link) je u blizini, malen je i ostavlja nezaboravan utisak na sve koji ga posjećuju. Spustite se u obližnju Tkalčićevu ulicu, zagrebačku špicu i iskusite neobičnu hrvatsku tradiciju ispijanja kave u jednom od ugostiteljskih objekata. U Skalinskoj ulici pronaći ćete razne vrste street fooda i restorana, a obavezno probajte štrukle, tradicijsko jelo Zagorja, i to u La Štruku (link). Put nastavite preko Dolca, zagrebačke tržnice prožete zvukovima i mirisima tradicije koja će vas dovesti do grandiozne katedrale.

Katedrala (Streets of Zagreb)

S obzirom da se centar može obići u kratko vrijeme, istražite i obližnji park Zrinjevac koji vas vodi do poznatijih muzeja i galerija klasične i moderne hrvatske umjetnosti, a možete birati između HAZU (link), Moderne galerije (link) i Umjetničkog paviljona (link). Nakon što završite obilazak središta grada i nađete se na Trgu kralja Tomislava i Glavnog željezničkog kolodvora, lagana šetnja prema glavnom trgu otkrit će vam zanimljive kafiće i restorane.

Šetnja kroz glavnu Ilicu sadrži mnoge poznate dućane, a ako želite nešto drugačije, skrenite u Gundulićevu i pogledajte neke od lokalnih dizajnera. Zatim zavirite na Trg Republike Hrvatske i sami svjedočite koliziji modernih i klasičnih arhitektonskih dijela, od HNK do Glazbene i Dramske akademije. Navečer na izbor imate pregršt barova i klubova, a ako želite probati nešto lokalno, navratite u Rakhia bar (link) ili Opatovinu gdje se nalaze lokalne pivnice i barovi.

Sljedeći dan rezervirajte za ostatak grada. Posjetite drugu stranu Zagreba preko rijeke Save i Muzej suvremene umjetnosti (link) koji je interaktivan te nikad ne razočara sadržajem ili pak park Bundek. Ako ste u mogućnosti i imate vremena izaći iz centra grada, posjetite mjesta koja su odlična za šetnju, a ujedno su i spomenici umjetnosti. Groblje Mirogoj je muzejsko iskustvo na otvorenom s poznatim arkadama i zanimljivim koloritom, dok je park Maksimir nešto moderniji i savršen za zaljubljenike u šetnje i prirodu.  

Na kraju, skupite sve doživljaje i iskustva te ih odnesite sa sobom u obliku uspomena ili suvenira. Uskoro se vratite na duži period i istražite ne tako popularna, ali zanimljiva mjesta u Zagrebu.

Marija Jurić Zagorka (Streets of Zagreb)
Ban Josip Jelačić (Streets of Zagreb)
Zrinjevac (Streets of Zagreb)

 

Dolac (Streets of Zagreb)